DUBLĂ LANSARE DE CARTE HAIKU | „UN ROI DE STELE” ȘI „ÎN AFARA TIMPULUI”, ANTOLOGII HAIKU DE CORNELIU TRAIAN ATANASIU

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește duminică, 26 noiembrie 2023, ora 12.00, în Str. Nicolae Crețulescu 8, o dublă lansare de carte haiku „Un roi de stele” și „În afara timpului”, de Corneliu Traian Atanasiu. Invitați: Șerban Codrin, Cezar Florin Ciobîcă, Carmen Miriță Duvalma, Ana Drobot.

Cum ar fi să călătorești undeva departe, de exemplu în Țara Soarelui Răsare, un spațiu pe cât de exotic, pe atât de enigmatic cum este și haiku-ul, cea mai concentrată poezie din lume, ce spune atât de multe prin doar câteva cuvinte? Trei rânduri, 17 silabe, totul din confortul de acasă. Japonia este un mister ce există în inima fiecărui oraș. Această poezie s-a răspândit cu repeziciune în toată lumea aducând calm, frumusețe și… umor.

Cei care citesc frecvent poezie haiku își schimbă viziunea asupra vieții fără să fie nevoie să devină asceți într-un templu zen sau să urce împovărați muntele Fuji. Aceasta pentru că haiku-ul este mai mult decât o poezie densă, cu o filozofie milenară în spate. Este o stare de spirit: a echilibrului și bucuriei lucrurilor simple. Poate fi și o terapie. Haiku este mai degrabă un joc al cuvintelor, când hâtru, când subtil ca o adiere de vânt. Este o fotografie în cuvinte: un apus de soare, un trandafir abia deschis sau o vrabie țopăind de colo-colo. Totul este important în Univers, de la „Un roi de stele” din Calea Lactee la fotografia intactă a bunicii, suspendată parcă „În afara timpului”, dar și în interiorul lui. Răsfoind cele două volume proaspăt ieșite din tipar descoperi lumi nebănuite care te aduc mai aproape de tine, de oamenii din jur și de natură.

„Un roi de stele” este o antologie cu cele mai frumoase poezii ale grupului Romanian Haiku (RO KU) ce împlinește anul acesta 17 ani, cât numărul de silabe ale unui haiku, contrar opiniei generale acest număr de silabe nefiind bătut în cuie. RO KU s-a constituit într-o adevărată școală de haiku unde cei mai buni învață de la cei mai buni, din pasiune pură. În acest moment aniversar, Corneliu Traian Atanasiu, inițiatorul și coordonatorul RO KU, a adunat în aproape două decenii 244 de poeme semnate de 61 de autori și a creat antologia „Un roi de stele”. Titlul relevă condiția haijinului care strălucește prin șlefuirea permanentă a sufletului și condeiului, dar nu este singur. Doar împreună creează magia nopții pentru căutătorii comorilor cerești.

Cel de-al doilea volum – „În afara timpului” – cuprinde poeme, multe dintre ele premiate ori publicate în volume personale sau antologii, dar și povestea din spatele lor întrucât fiecare dintre aceste mici bijuterii are o față ascunsă, ca și astrul selenar. Chiar și cei familiarizați cu poezia haiku au nevoie, uneori, de o cheie care să descifreze bogăția de nuanțe și sensuri. De ce? Pentru că haiku este o poezie altfel, laconică, aluzivă și alegorică. Folosește jocuri de cuvinte și exprimări eliptice. Omisiunile sunt însă elocvente, premeditate spre a conferi mai multă densitate. „Haiku-ul n-ar fi totuși haiku dacă nu ar fi mereu la granița ironiei și ea este acolo unde natura se întâlnește, cel mai adesea malițios, cu omul: breaking news -/ toți țânțarii se-adună/ pe monitor” – Corneliu Traian Atanasiu.

Intrarea este liberă.