Epidemii, cutremure și dereglări climatice
12.11.2020
Cunoscutul istoric și profesor Lucian Boia revine anul acesta cu o nouă apariție editorială, de data aceasta dedicată dezastrelor naturale.
Neobosit cercetător (scrie o carte pe an), cu o tematică extrem de diversificată și subiecte actuale, importante și bine documentate, autorul face un rezumat al epidemiilor, cutremurelor de pământ și al climei în evoluția umană până în prezent, raportându-se la o carte a sa din 1985 cu titlul „Probleme de geografie istorică” și comparând situația cu cea de la momentul actual. Lucrarea de față se încheie cu scurte comentarii despre lumea de astăzi și problemele ei acute, dacă nu chiar imposibil de rezolvat.
Acestea se referă la aspectele presiunilor demografice, la clivajul periculos dintre săraci și bogați, la pandemia cruntă care atentează la sănătatea și economia planetei, la încălzirea globală și celelalte schimbări climatice ce par ireversibile pe fondul acțiunilor nefaste ale omului asupra mediului înconjurător și la final schițează câteva predicții asupra viitorului omenirii, dar așa cum a precizat de nenumărate ori în cărțile sale, niciun istoric nu poate prezice viitorul.
Stilul este simplu, concis, atrăgător, cititorul fiind ușor și direct introdus în problematica bine și inteligibil prezentată, fără detalii sau amănunte care să complice inutil subiectul.
Mesajul este sumbru, specia umană fiind în pericol să dispară datorită dereglărilor climatice, în primul rând a încălzirii Pământului, dereglări climatice produse de efectele industrializării galopante și a agriculturii nocive dezvoltării mediului.
Conform opiniei scriitorului nici măcar emigrarea în spațiul cosmic nu oferă soluția salvatoare. Dacă condițiile de viață se vor înrăutății, adică Pământul se va încălzi în continuare, civilizația nu va putea suporta șocul și se va nărui.
Din ultimul paragraf al operei aflăm că aprecierile expuse aici nu sunt profeții, doar un scenariu pe care însă ar fi bine să nu îl cunoaștem niciodată.
Cartea are informații utile și necesare, se citește ușor și se recomandă prin actualitatea și mesajul său, fiind în același timp un îndemn pentru conștientizarea subiectului propus. Am citit-o cu plăcere și deși nu are pretenția de exhaustivitate – are doar 141 de pagini – pledez pentru lecturarea ei.
Consider că este nevoie de cât mai multe proiecte editoriale de acest gen pentru încurajarea și stimularea omului modern de a-și schimba urgent și iremediabil comportamentul și modul de viață față de Natura-Mamă, în fapt acest lucru reprezentând singura lui șansă de supraviețuire în viitor.