Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade

14.01.2021

 

Fiecare scriitor are un început al ambițiilor sale literare. Așa a început și viitorul orientalist și istoric al religiilor în liceu, când și-a exersat mâna cu mult talent, perseverență și precizie a detaliului scriind prima operă fundamentală din cariera sa prodigioasă, rămasă în istoria literară națională ca reper al literaturii adolescentine de la noi și de asemenea un punct de referință din creația și biografia impresionantă a unuia dintre cei mai mari învățați români ai secolului al XX-lea.

Romanul, conceput sub forma unui jurnal prelucrat și îmbunătățit, are trei părți, dintre care primele două excelează prin amintirile vii, autentiste ale întâmplărilor, stărilor sufletești, preocupărilor și portretelor personale, ale prietenilor și a grupului din care făcea parte, precum și prin descrierea minuțioasă a atmosferei și a profesorilor săi din timpul liceului.

A treia și ultima parte a scrierii autobiografice este dedicată cu deosebită putere și ușurință a analizei introspecțiilor sufletești, încercărilor de a își clarifica gândurile și a își cunoaște mai bine viitorul și viața.

Din cuprinsul cărții aflăm amănunte interesante și valoroase despre școala din acea perioadă (începutul anilor ՚20 ai secolului trecut), despre viața elevilor și obiceiurile de atunci (capitolul „Cu Moș-Ajunul”) dar mai ales despre viața interioară și a activităților enciclopedice (știință, istorie, filosofie, literatură) ale adolescentului Eliade.

Stilul este alert, elegant, cu construcții ale frazelor rafinate și elocvente în ciuda câtorva capitole mai superficiale, specifice vârstei, care însă nu pot diminua importanța și valoarea incontestabilă a romanului, evidențiind sclipirile geniului de mai târziu al autorului.

Pentru iubitorii operei lui Eliade și nu numai lecturarea cărții este obligatorie, necesară pentru re(descoperirea) talentului și vieții celui care a uimit și continuă să uimească lumea literară și științifică de pretutindeni.