Kandahar, film artistic, SUA 2023

12.06.2023

         Pentru iubitorii  filmelor de acțiune, cu mult sânge, morți  și explozii la tot pasul, filmul american Kandahar face o impresie onorabilă, deși nu este un film de top pentru genul amintit.

         Subiectul este actual și redă cu acuratețe aventurile, eroismul, curajul și pericolul meseriei de spion în persoana lui Tom Harris, nimeni altul decât celebrul actor Gerard Butler, specializat de altfel în astfel de roluri, prins în ochiul furtunii din Orientul Mijlociu după ce este deconspirat în urma unei misiuni și are la dispoziție 30 de ore pentru a străbate deșertul nimicitor, urmărit de inamici feroce, pentru a ajunge la Kandahar în Afganistan, unde este punctul de preluare al CIA.

         Filmul are imagini spectaculoase ale deșertului, multă adrenalină și tensiune care incită spectatorul, dar și muzică misterioasă cu note orientale, care introduce publicul în atmosfera plină de neprevăzut, fluidă și imprevizibilă a unei lumi care nu reușește să își găsească pacea și stabilitatea.

         O lume violentă, coruptă, săracă și nedezvoltată, încercând cu greu să supraviețuiască, care încă își caută drumul spre modernitate și progres.

         Comentarii și referiri judicioase la adresa politicii dezastruoase și incoerente a Statelor Unite ale Americii în această zonă fierbinte a globului, care nu a adus decât moarte, distrugere și suferință în rândul populațiilor unor state suverane și independente, folosindu-se doar de resursele lor naturale prețioase, și nu a creat și climatul de securitate și de ordine declarat, pot fi interpretate ca mărturii a unei conștiințe naționale încărcate de vinovăție.

         Scenariul lui Mitchell LaFortune este inspirat ales prin momentul și locul acțiunii, dar poate fi clar îmbunătățit ca idee artistică.

         Jocul actoricesc al lui Gerard Butler este bun fără însă a străluci, ieșind în evidență însă alți actori în roluri secundare, mă refer la Navid Negahban (Mohammad ՚Mo՚ Doud), Ali Fazal ( Kahil Nasir) sau Travis Fimmel (Roman), prin angajament fizic, dinamism sau profunzime a sentimentelor (actorul iranian Navid Negahban).

         Așadar un film care nu impresionează, dar poate fi recomandat pentru o ieșire agreabilă cu prietenii la cinema în aceste zile toride (sau nu) de vară.