Hawaii, film artistic, România 2017

14.01.2022                   

        Încă un film despre avatarurile regimului comunist, însă datorită scenariului atractiv, atmosferei sumbre și cenușii specifice „epocii de aur” bine redată și muzicii punctând armonios momentele importante se dovedește a fi unul de succes.

         Subiectul este simplu, trei frați în timpul epocii Ceaușescu încearcă să fugă din țară cu ajutorul unui balon cu hidrogen însă sunt descoperiți, balonul este împușcat, unul dintre frați murind, altul rănit fiind arestat și făcând pușcărie, iar al treilea dispărând fără urmă în Dunăre.

        După mai mulți ani fratele rămas în țară și fiul acestuia, Andrei, sunt contactați de Ambasada Statelor Unite la București și înștiințați că fratele dispărut a trăit în Hawaii timp de 20 de ani și a murit recent, lăsând un testament în care ferma sa întinsă de ananas și cafea în valoare de 3 milioane de dolari americani le aparține acum, dar moștenirea nu va putea fi revendicată în România, deoarece în statul comunist nu există proprietate privată, ci în oricare alt stat în afară de România. Lupta pentru revendicarea fabuloasei averi poate începe, statul român fiind direct interesat în recuperarea banilor.

        Regizorul spaniol Jesús del Cerro, cunoscut pentru realizarea sezoanelor 1, 2, și 3 a serialului Vlad de la PRO-TV,  reușește să creeze o operă artistică remarcabilă, o dramă cu happy-end care are meritul să întristeze și să binedispună prin finalul neașteptat în egală măsură.

         Acesta este și co-scenarist și co-producător alături de Dragoș Bucur, actorul din rolul principal întruchipându-l ireproșabil pe Andrei, așa cum ne-a obișnuit și în alte filme de succes cum ar fi „Polițist, adjectiv” din anul 2009.

       Remarc așa cum am menționat deja scenariul valoros, muzica originală a lui Juan Carlos Cuello dând ritm și culoare peliculei și cadrele triste și demoralizatoare surprinse magistral de imaginea lui Tudor Panduru.

       Actorii din rolurile principale, Dragoș Bucur, Cristina Flutur, Constantin Cojocaru și deja celebrul Andi Vasluianu împrumută din charisma și personalitatea lor și fac roluri apreciate prin dăruire și talent.

       Filmul din anul 2017 m-a surprins plăcut, mai ales cuvintele personajului Andrei, care subliniază perfect spiritul și realitatea halucinantă a vremurilor nu demult apuse marcând profund mai multe generații. Citez „toată țara este o mare capcană. Noi suntem niște pești prinși în plasă, când zicem că am scăpat nu facem altceva decât să ne încurcăm mai tare. Nimeni nu câștigă aici, niciodată. Simt că mă sufoc.”

        Recomand cu căldură vizionarea, pentru a descoperi la fel ca mine frumoasele sentimente și emoții trăite.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.