17.11.2022
În toamna anului 2022 am avut enorma bucurie și surpriză de a vedea în Ploiești piesa de teatru care face furori încă de la premiera sa în România pe data de 6 martie 2010, Oscar și Tanti Roz, creație a renumitului scriitor, dramaturg, filozof și regizor de film francez Eric-Emmanuel Schmitt.
Mai întâi câteva informații despre prestigioasa personalitate a autorului.
Eric-Emmanuel Schmitt s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon, în Franța. A absolvit cursurile prestigioasei Ecole Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. În anul 1991 debutează cu o piesă de teatru, Noaptea de la Valognes. După succesul din Franța dar și pe plan internațional cu următoarea sa piesă de teatru din anul 1994, Vizitatorul, pentru care i s-au decernat trei premii ale Asociației Molière, se consacră în întregime scrisului.
De atunci i s-au decernat peste 20 de premii și distincții literare, cărțile lui sunt traduse în peste 40 de limbi, piesele sale au fost reprezentate în peste 50 de țări la nivel mondial, iar în anul 2001 a primit titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.
Revenind la piesa de teatru la care am făcut referire, dramatizare a cărții omonime adaptate de autor atât pentru scenă, cât și pentru marele ecran și care reprezintă cel mai citit roman al scriitorului francez, făcând parte din volumele care alcătuiesc „Ciclul invizibilului”, am fost plăcut surprins să constat că are în continuare un enorm succes, sala Casei de Cultură a Sindicatelor fiind arhiplină de un public dornic de cultură de calitate.
Piesa a fost pusă în scenă de scriitoarea și regizoarea Chris Simion-Mercurian, unul dintre cei mai prolifici creatori de teatru din România.
Așa cum sugerează și titlul, în prim-planul acțiunii se află două personaje, Oscar, un băiețel de 10 ani bolnav incurabil care mai are puțin de trăit, și infirmiera bătrână ce îl îngrijește, Tanti Roz. Între ei se naște și se construiește o relație puternică, devenind cu timpul indestructibilă.
Cu ajutorul lui Tanti Roz băiețelul învață să își accepte boala și soarta, să deprindă adevărate lecții de viață cum ar fi aceea de a trăi fiecare zi ca și cum ar fi ultima și de a-l accepta pe Dumnezeu în viața sa pentru a-și găsi liniștea interioară și a nu mai fi singur. De asemenea el cunoaște și alți copii bolnavi din spital, care îl ajută să descifreze și să cunoască miracolul unei vieți împlinite, din care desprindem și noi spectatorii ideea prețioasă că în orice moment al vieții putem începe să trăim cu adevărat.
Montarea este atentă, sensibilă și bine coordonată, chiar dacă uneori, datorită celor aproape două ore ale actului artistic, intervine pentru spectator o ușoară plictiseală și oboseală, care însă nu îi diminuează farmecul și atracția.
La realizarea succesului operei contribuie substanțial participarea îndrăgiților actori și favoriți ai publicului din rolurile principale, Marius Manole și Oana Pellea, reușind să redea cu profesionalism și mult devotament atmosfera de candoare, sensibilitate sufletească, emoție, bucurie și deznădejde pe care le trăiesc laolaltă și le-o transmit cu generozitate și publicului spectator personajele implicate.
Un cuvânt de laudă și ilustrației muzicale, sentimentale și melancolice, aparținând aceleiași Chris Simion-Mercurian, intervenind inspirat și jucând rol de personaj.
O adaptare reușită, profundă, pentru care merită felicitată întreaga echipă participantă, pe care o recomand cu căldură celor care doresc să iasă din cotidianul împovărător și să (re)găsească bucuria de a trăi!