2.01.2023
Filmul de față din anul 2019 trebuie înțeles ca o metaforă și are un mesaj profund uman și cutremurător totodată. El ne învață că violența și intoleranța duc la o spirală terminată cu dispariția ocupantului, a așa zisei civilizații superioare crezând că poate obține controlul total al supușilor neînsemnați și înapoiați, tratați și deveniți victime neajutorate prin folosirea brutală a forței, care însă în scurt timp își unesc energiile și din victime se transformă în putere dominantă. Așadar orice civilizație, indiferent cât de dezvoltată este, își găsește sfârșitul datorită crizelor și greșelilor din interior, și nu datorită faptului că este cucerită din exterior. Aviz tuturor dictaturilor dintotdeauna și de oriunde!
Acesta este subiectul imaginat de romancierul, eseistul, lingvistul și traducătorul J.M. Coetzee, semnând și scenariul după propriul roman din anul 1980, nume binecunoscut iubitorilor de literatură la nivel mondial, primul autor încununat cu celebrul Booker Prize care în anul 2003 a primit și premiul Nobel pentru literatură.
Și în acest roman se remarcă critica culturii coloniale, deși în țara natală, Africa de Sud, i s-a reproșat că în timpul Apartheidului literatura sa a fost elitistă și i-a lipsit conturul politic.
Revenind însă la ecranizare, regizorul și scenaristul columbian Ciro Guerra se dovedește că are mână bună, talent demonstrat și în alte filme premiate inclusiv la Cannes în ciuda tinereții sale.
Folosind câțiva actori de top de la Hollywood cum ar fi experimentatul Johnny Depp, colonelul crud și neînduplecat, Mark Rylance, Robert Pattinson și o fostă frumusețe italiano-australiană, cunoscută de asemenea cinefililor, într-un rol mai puțin vizibil dar important în economia filmului, Greta Scacchi, beneficiind de imaginea de o frumusețe răpitoare a operatorului Chris Menges, surprinzând peisajele impresionante filmate în exoticul Maroc, bucurându-se de muzica originală compusă de Giampiero Ambrosi, evidențiind într-un mod susținut prin note sonore grave și sobre dramatismul acțiunii, și, nu în ultimul rând, folosind costumele sărăcăcioase și cu multe nuanțe închise create de Carlo Poggioli, făcând să se distingă mizeria și lipsurile barbarilor de la marginea imperiului, Ciro Guerra realizează o producție ambițioasă și pretențioasă, o operă artistică admirabilă prin conținut și prin atenția și exactitatea detaliilor folosite. Ea va rămâne în memoria spectatorilor și va trece proba timpului necruțător.
Recomandat cinefililor elevați, pasionați de temele importante și serioase ale umanității.