Diavolul și domnișoara Prym de Paulo Coelho

28.11.2020                         

        Celebrul scriitor brazilian Paulo Coelho, contestat de o parte a criticii și a publicului dar primit cu brațele deschise de marea majoritate a numeroșilor săi admiratori, ne prezintă ultima parte a trilogiei sale Și în ziua a șaptea…, trilogie formată din romanele „Pe malul râului Piedra am șezut și-am plâns” și „Veronika se hotărăște să moară”.

        Apărută în anul 2000, cartea, plină de sensuri filozofice vii și interesante și de întorsături de situație măiastru interpretate, are ca subiect lupta dintre Bine și Rău din interiorul unei mici comunități al unui sat de munte izolat și evenimentele dramatice născute din această situație, autorul dorind să ilustreze schimbările și încercările limită într-un timp foarte scurt trăite de personajele sale confruntate cu elementul surpriză al puterii.

        Concluzia și mesajul desprinse din operă sunt simple dar necesită reflecție și înțelegere, și anume că la nivelul fiecărui suflet de-alungul vieții există ispite și încercări, important este să le depășim și să înțelegem că schimbările bruște și totale depind doar de curajul și de tăria cu care le desăvârșim.

        Stilul este specific acestor parabole filozofice simple în aparență, dar care ascund forță, inteligență și o oarecare valoare.

        O poveste adevărată, valabilă oricând și oriunde, care incită sufletele curioase și sensibile la meditație și analiză. Asta face din cărțile lui Coelho un fenomen de masă atât de îndrăgit.

        Nu-mi rămâne decât să vă doresc spor la lectură!