Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării de Elif Shafak

6.02.2021              

        Spirit lucid, de mare intensitate și importanță umană și intelectuală, activistă cunoscută pentru drepturile femeii, a comunității LGBT și a libertății de exprimare, cu scrieri traduse în 50 de limbi, romanciera turco-britanică Elif Shafak este cea mai citită autoare din Turcia.

        Ultima sa carte apărută în anul 2020 este atât un manifest al propriilor credințe și valori cât și un strigăt de disperare pentru o lume aflată în descompunere, care are nevoie urgent să se înnoiască și să se așeze pe alte baze sociale, politice și economice.

        Pornind de la epidemia de Coronavirus bulversând și schimbând complet modul de viață și relațiile sociale ale Planetei, scriitoarea care se consideră un cetățean universal (născută în Franța, crescută în Turcia, petrecându-și o mare parte a tinereții în țări ca Spania sau Statele Unite ale Americii, actualmente trăiește și a devenit cetățean al Marii Britanii), exemplifică și descrie cu multă profunzime și probitate morală problemele cu care se confruntă omenirea, alienarea, polarizarea socială, naționalismul, autoritarismul, homofobia și discriminarea, punând în pericol eșafodajul lumii moderne cunoscut de generații.

        Autoarea pune degetul pe rană și numește clar, concis și fără menajamente bolile de care suferă omul actual, adică dezamăgirea și dezorientarea, anxietatea, furia, apatia și face distincția între bombardamentul de informații la care suntem supuși, care înseamnă lipsă de informații, cunoaștere și înțelepciune.

        Deși de mică întindere (cartea are doar 110 pagini) reprezintă un frumos și nobil exemplu de încurajare pentru a construi o lume mai bună și mai tolerantă bazată pe umanitarism și solidaritate.

        Opera se recomandă de la sine, doresc să închei cu ultimele cuvinte ale romancierei aflate la sfârșitul acesteia, de fapt folosind un citat al lui T.S.Eliot, laureat cu premiul Nobel pentru literatură:

„Ceea ce numim început este adesea sfârșitul … Sfârșitul este locul de unde pornim.”