Lăudabilă şi de apreciat iniţiativa şi efortul lui Mel Gibson (în ipostază triplă de coproducător, regizor şi actor) de a prezenta într-o formă cât mai brută, neprelucrată, un moment important al istoriei Scoţiei legat de legenda lui William Wallace, precum şi o filă a istoriei din acele vremuri.

Biografia eroului scoţian este complexă, filmul punând accent pe personalitatea puternică şi firea neîmblânzită, dar şi pe rolul pe care l-a jucat în trezirea conştiinţelor de libertate şi unitate.

Impresionante şi exacte scenele de luptă, emoţionantă muzica lui James Horner, spontană şi pătrunzătoare imaginea lui Alan Ladd, înduioşătoare poveştile de dragoste, marcând viaţa personajului principal, ireproşabil jocul din spatele frontului a intrigilor şi trădărilor puse la cale, dar, mai ales, copleşitor violentul, chiar şocantul spectacol al actorilor, prin care se răsfrâng caracterul şi însuşirile sălbatice ale scoţienilor, blânzi şi umani totodată.

Pe lângă Mel Gibson în rolul principal, o mai puteţi vedea  pe încântătoarea Sophie Marceau în rolul norei regelui Angliei.

Dacă n-aţi văzut încă filmul, nu pierdeţi ocazia.